maanantai 27. heinäkuuta 2015

Leviathan - Scar Sighted (2015)

CD Boxset 16,99€ / EMP.fi
Joskus reilut kymmenen vuotta sitten lähes kaikki black metal -yhtyeet, joihin tuli tutustuttua, olivat kotoisin Norjasta tai sen välittömästä läheisyydestä. Nykyään tilanne tuntuu olevan päinvastainen: uusista tulokkaista tahi tuttavuuksista suurin osa tulee Skandinavian ulkopuolelta. Uutta perinnettä jatkaa minulle entuudestaan tuntematon, mutta jo 1998 perustettu yhdysvaltalainen Leviathan, joka on ehtinyt työstämään kokopitkiä demoja pitkän liudan sekä viisi virallista julkaisua tänä vuonna julkaistu Scar Sighted mukaanluettuna.

Toinen mielenkiintoinen fakta runsaammanpuoleisen piiloon jääneen levykatalogin lisäksi on se, että yhtyeessä vaikuttaa vain yksi henkilö, Wrest aka Jef Whitehead. Saman tyypin toista sooloprojektia, myöskin ambientia ja atmosfääristä bläkkiä vuosien 2002 ja 2005 välillä puskenutta Lurker of Chalicea on jopa joskus tullut ohimennen kuunneltua biisin tai parin verran.

Luvassa on melko tuhti paketti omalaatuista mustaa metallia ambienthöystöineen. Reippaan tunnin mittainen kokonaisuus käynnistetään yllättävän paljon Ulverilta ja sen erinomaiselta Shadows of the Sunilta (2007) kuulostavalla ambient-introlla. Seuraavat kappaleet esittelevät melko tuoreen kuuloista black metal -ilmaisua. Elementit ovat toki niitä samoja vanhoja ja hyviksi todettuja, mutta siis että ihan kuin 80-luvun black metal-Bathory soittaisi 90-luvun lopun Dödheimsgardia. The Smoke on Their Torment ja Dawn Vibration iskevät kuulohermoihin sopivan sunttuista pörinäsoundia. Atmospheric-osastoa toki on eetteripöllyssä kylpevässä soundissa, mutta onneksi "yhtye" nojaa silti tukevampaan ja perinteisempään black-sirkkeilöintiin ja riffittelyyn kuin lajityypissään tavanomaisempaan valtavaan syntikkamattoon. Levyn parhaimmistoon lukeutuva Within Thrall esitteleekin vanhahtavaa ja sitäkin maittavampaa riffittelyä, kuin ysikytluvun wanhat klassikot ikään.

Psykedeellisiä sävyjä on kosolti mukana. Kuten esimerkiksi mainiolla hypnoottisella bassotaustoituksella polkeva Gardens of Corprolite sekä vastaavanlainen A Veil is Lifted. Levyn loppupuolella tapahtuu uusi yllätys, kun tahtilaji madaltuu kyntämään doom metalin raskasta suomaata. Nimikkokappaleessa on havaittavissa jälkeisrokkia erään kauhuelokuvasoundtrackin tyyliin ja pirun hidasta, raskasta ja synkkää maalailemista. Levyn loppuhuminointi olisi voinut tulla jo tähän väliin, mutta kieltämättä All Tongues Toward on maistuva kappale ennen loppupörinää Aphonosia. Kylmä ja raskas loppu kokonaisuutena samoja viboja sisältävälle albumille.

Yhtyeen aikaisemmasta toiminnasta tietämättömänä Scar Sighted ainakin kolahti allekirjoittaneeseen täysin. Black metal ja muut elementit on sekoitettu ja yhdistetty niin upeasti, että lopputulos on kohtalaisen omintakeinen. Ehkä tätä olisi voinut joltain osin vähän tiivistää, mutta ei tästä silti pahaa sanottavaa ole. Leviathan esittelee tässä synkän, raskaan, voimakkaan ja tunnelmallisen black metal-albumin, joka kannattaa ehdottomasti ottaa kuunteluun, jos alagenre vähääkään kiinnostaa.

4/5