perjantai 10. heinäkuuta 2015

Cradle of Filth - Hammer of the Witches (2015)

CD 16,99€ / EMP.fi
Extreme metalin kiistaton kuningas ja black metalin kiistelty sanansaattaja Cradle of Filth on julkaissut yhdennentoista täyspitkän levynsä Hammer of the Witches. Yhtyeen jäsenistö on jälleen kerran suurimmaksi osaksi vaihtunut lukuunottamatta rumpali/synisti Martin Marthus Škaroupkaa ja yhtyeen ainutta alkuperäisjäsentä vokalisti Dani Filthiä. Albumin teema nojaa löyhästi keskiaikaiseen noitien tuhoamisoppaaseen Noitavasaraan (The Malleus Maleficarum) kääntäen idean päälaelleen, niin että tuo niin sanottu vasara olisikin noitien ase muita vastaan.

Jo ensimmäisen näytekappaleen Right Wing of the Garden Triptychin perusteella odotukset nousivat todella korkealle. Ensimmäinen vaikutelma viittasi vuosituhannen vaihdetta edeltäneeseen tyyliin, jolloin black metal -elementtejä oli vielä kuultavissa reilumminkin. Jollain tapaa lopputulos kuulosti hyvinkin raikkaalta ja melkein kuin uudesti syntyneeltä Cradle of Filthilta. Olisiko siihen syynsä sitten parilla edellisellä levyllä lähes tulkoon kaikista sävellyksistä vastanneen kitaristi Paul Allenderin jättäytyminen yhtyeen kelkasta. Niin tai näin, freesiyttä ja uutta elämänvoimaa uhkuvaa kappaletta seurasi kaksi muutakin lohkaisua Deflowering the Maidenhead... sekä Enshrined in Crematoria komppasivat ajatusta, että Hammer of the Witches todella tulee olemaan yhtyeen paras sitten Midianin (2000).

Lähes tunnin mittainen levy avataan 80-90-lukulaisten kauhusarjojen tai Tim Burtonin elokuvien tyylisellä goottiorkestraatiolla. Tunnelma on lähentelee kovasti Dusk... and Her Embracea (1996). Kun intron jälkeen Yours Immortally lähtee soimaan, olo on pitkästä aikaa kuin reilut puolitoista vuosikymmentä sitten Filthin kovana teinifanina. Siinä on vähän V Empirea (1996), vähän enemmän Cruelty and the Beastia (1998) ja oikeastaan jonkun verran kaikkea mitä yhtye teki esikoislevystä kokonaisuutena kömpelöön Bitter Suites To A Succubiin asti.

Ennakkoon kuullut kappaleet olivat erinomaisia näytteitä, mutta kaikeksi onneksi ne jäävät levyn parhaimpien kappaleiden varjoon. Blackest Magic in Practise on värisyttävän tunnelmallisine melodioideen kuin jotain Queen of Winter Thronedin, Gothic Romancen ja Bathory Arian välimaastosta.  The Vampyre At My Side puolestaan esittelee suoraviivaisempaa antia maittavilla miltei black metaliksi luokiteltavilla kitaroinneilla höystettynä. Vähän niin kuin ennen vanhaan. Levy tuntuu huipentuvan loppuaan kohti ja outroa edeltävä Onward Christian Soldiers on juuri sellainen tunnelman nostattaja, että levy saa loppusointujen jälkeen soida uudestaan. Ja uudestaan.

Filthien kulta-aika sijoittuu kutakuinkin V Empiren ja Midianin välille. Senkin jälkeen yhtyeen omaperäinen tyyli on vedonnut jokaisella levyllä. Joka tapauksessa Hammer of the Witches onnistuu yllättämään positiivisesti ja välttämään kaikin tavoin sudenkuopat joihin se on matkan varrella kompastellut. Muutaman kuuntelun perusteella tästä ei ole vielä päihittämään vanhojen klassikoiden nostalgian kuorrutteista huikeutta, mutta uskon kovasti, että eniten Cruelty and the Beastiin ja Midianiin verrattavissa oleva Hammer of the Witches tulee ajan kanssa sijoittumaan yhtyeen parhaimmistoon ja jatkeeksi 90-luvun klassikoille. Kaikin puolin kokonaisuus on viimeistellyn oloinen, Danin vokalisaatiot ovat huipussaan ja uusi kokoonpano tuntuu yhden levyn perusteella puhaltavan yhteen hiileen lähes täydellisesti. Toivon mukaan sama meininki jatkuu samalla porukalla.


4/5