sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Område - Edari (2015)

https://www.angrymetalguy.com/wp-content/uploads/2015/04/Omrade-Edari-01-300x300.jpgLänsinaapurista kajahtaa jälleen kerran mielenkiintoinen keitos kokeellisempaa ulosantia. Tällä kertaa elektronista avantgardea. Tukholmalainen Område on hiljattain julkaissut esikoislevynsä Edari. Yhtye mainitsee esikuvikseen ja innoittajikseen sellaiset mielenkiintoa herättävät norjalaisyhtyeet kuten Ulver, Manes ja Dödheimsgard. Esikuviensa lisäksi yhtye jakeli sen verran mielenkiintoista näytekappaletta, että pakkohan kokonaisuuteenkin oli tutustua.

Levyn aloituksena toimii tämä syöttinäkin toiminut kappale Mótsögn, jonka puhaltimet epäilemättä tuovat mieleen Ulverin tuotannosta ainakin sellaiset albumit kuin Perdition City ja Shadows of the Sun. Muuten yhdistäisin Områden kokeellisen tyylin mieluummin Manesiin. Toimivan aloituksen jälkeen soi etäisesti virolaisen kokeellista elektronikaa esittävän Forgotten Sunrisen kuuloinen kappale Mann Förelder. Kokeellinen äänimaisemointi toimii melko mallikkaasti,  mutta vokalistin ääni tuntuu paikoitellen irtonaiselta. Pehmeämpi ulosanti toimisi paremmin. Tästä paras esimerkki on Luxurious Agony, joka muuten toimisi, mutta se laulu vaan häiritsee siellä taustalla.

Notkahduksen jälkeen levyn loput kappaleet toimivatkin yllättävän hyvin, vaikkakin tasaisissa merkeissä. Satellite and Narrow tuo mukaan todella kauniin äänen omaavan naislaulajan. Mahtava kappale on kuin irrotettu suoraan Manesin levyltä How the World Came to an End. Levyn viimeistelevät kappaleet ovat myös albumin tehokkaimmasta päästä. Skam Parfymen murinavokaalit jazzahtavan äänimaton päällä ovat nyt sitä DHG-vaikutetta, mutta erittäin miellyttävän kuuloista vaihtelua. Viimeinen kappale Otta Sen on ehdottomasti Edarin ehdottomasti paras teos sisältäen särökitaraa, murinaa, Forgotten Sunrisea, Manesta ja Eyes Wide Shutin tyylistä new age-vaikutetta. Paremmin ei voisi levyä lopettaa.

Esikoislevyksi tämä varsinkin on miltei malliesimerkki. Oma tyyli ja visio on jo olemassa, toteutuskin on suhteellisen laadukasta. Kappalemateriaali on paria poikkeusta lukuunottamatta kuitenkin melko tasaista. Kahdeksasta kappaleesta puolet nousevat keskitasoa ylemmäs ja saavat tämän kolmevarttisen kulumaan erittäin mielenkiintoisissa tunnelmissa. Jos Områden seuraavilla levyillä kuullaan enemmän kappaleita kuten Otta Sen tai Mótsögn, voidaan puhua jo jonkinlaisista mestariteoksista. Debyytiksi Edarikin on jo melkein mestariteos, johon kannattaa tutustua, mikäli nämä mainitut yhtyeet kiinnostavat.
 
3,5/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti