perjantai 15. toukokuuta 2015

Drudkh - A Furrow Cut Short (2015)


CD (Digipak) / EMP.fi
Aikaisemmassa Negurá Bunget-arviossa tuli kehuttua itäeurooppalaista black metalia. Neguran Bungetin kotimaan Romanian naapurimaa Ukraina on puhuttanut viime aikoina jostain aivan toisesta syystä kuin metallimusiikista. Sieltä kuitenkin tulee pari erinomaista yhtyettä, jotka kaipaisivat enemmänkin huomiota. Tutustuin sikäläiseen atmospheric/pagan black metal-yhtyeeseen Drudkhiin kun satuin joku aika sitten kuulemaan mainiota albumia Blood in our Wells (2006). Nyt on vuorossa jo kymmenes täyspitkä levy A Furror Cut Short (Борозна обірвалася, Borozna obirvalasya).

Levy tarjoilee kuultavaksi seitsemän kappaleen annoksen, joista alkupaloina maistellaan vaudikkaasti alkava kahteen osaan jaettu Cursed Sons. Drudkhin musta metalli on vähäeleistä, mutta sitäkin tunnelmallisempaa. Taustalla soivat rauhalliset syntikkamaalailut luovat kauniita äänimaisemia raskaan kitaramaton päälle. Hyvänä esimerkkinä toimii To The Epoch of Unbowed Poets, jossa yhdistyy Ukrainan toinen toivo Nokturnal Mortum ja norjalaisen tai ehkä ruotsalaisenkin black metalin 90-lukulainen tunnelma.

Keskimäärin noin kahdeksanminuuttiset kappaleet kulkevat eteenpäin ilman rauhallisia taukoja ja väliosuuksia. Levyn hienoimpiin kappaleisiin lukeutuvan vain reilun kuuden minuutin Embersin puoliminuuttinen intro antaa ensimmäisen lyhyen kevennyksen, jonka olisi suonut jatkuvan vielä hetken. Vaihtelemattomuudestaan huolimatta levy toimii loppuun asti kunnialla. Dishonoured I ja II sekä levyn päättävä Till Foreign Ground Shall Cover Eyes ovat erinomaisia black metal -kappaleita.
A Furrow Cut Short on noin tunnin mittainen kokonaisuus joka olisi hienoon esitykseensä kaivannut hieman vaihtelua. Kappaleet ovat toki tunnelmallista kuunneltavaa, mutta Blood in our Wellsin ja sitäkin aikaisempien julkaisujen omaperäisyys ja syvyys on tässä vain varjo. Rauhallisia ja tunnelmaa syventäviä atmospheric-välisoioita tässä vain jäi kaipaamaan muuten niin upeasti soitettuun ja tuotettuun black metaliin. Ei tästä silti pahaa sanottavaa jää. Hyvä levy.

3,5/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti