tiistai 12. toukokuuta 2015

Code - Mut (2015)

CD (DIGIPAK) / EMP.fi
Englantilainen progressiivista rockia, metallia ja black metallia sekoittava Code on varsin mielenkiintoinen yhtye. Dödheimsgardia ja Ved Buens Endea etäisesti muistuttava, mutta kevyemmällä ja pehmeämmällä ulkoasulla avantgardeaan esittelevä yhtye julkaisi edellisen levynsä Augur Nox pari vuotta sitten. Liekö yhtyeessä musisoineissa Vicotnicissa ja Kvohstissa syy samankaltaisuuteen mainuttujen yhtyeiden kanssa. Niin tai näin, Code julkaisi alkuvuodesta neljännen kokopitkän albuminsa Mut.

Edelliset levyt olivat miellyttävää kuunneltavaa. Varsinkin pari ensimmäistä levyä Nouveau Gloaming (2005) ja Resplendent Grotesque (2009), joilla vokalisaatiosta vastasi Dödheimsgardissakin ääntään revittänyt, nykyään Hexvesselissä vaikuttava Kvohst aka Mat McNierney. Samanlaista kitaroiden kieroutunutta riitasointua viljellään tälläkin levyllä black metalin estetiikalla ja progerokin koukeroilla varustettuna.

Varsin lyhyeksi jäänellä levyllä (n. 35 minuuttia) on kestoonsakin nähden melko tasaista kappalemateriaalia. Näennäisesti upean pinnan alta paljastuu melko tylsä ja itseään toistava kokonaisuus. Edellisellä levyllä Kvohstin korvannut Wacian on kuitenkin edeltäjälleen kelpo korvike lähes samanlaisella ulosannillaan ja lauluäänellään. Laulupuoli onkin miellyttävää kuultavaa. Kappaleista parhaat osuvat levyn loppupuolelle. Inland Sea on erittäin onnistunut biisi ja samoin levyn lopettava The Bloom in the Blast.

Mut kuuluu sellaisiin albumeihin, joita on erittäin mukava kuunnella vaikkapa taustamusiikkina. Yksittäiset kappaleet antavat levystä hyvän kuvan, mutta kokonaisuus on toista maata, kun kappaleista ei yksikään oikein erotu massasta. Ne ovat myös lyhyydessään jokseenkin viimeistelemättömän kuuloisia. Ei tästä kuitenkaan paljoa valittamista keksi, kuten ei myöskään kehumista. Tyyli ja tuotantopuoli onkin toimivaa ja toivottavasti seuraavalla levyllä biiseihinkin saadaan enemmän potkua ja yrityksen makua. Kyllä tämä silti varmasti uppoaa Codesta ja samankaltaisista yhtyeistä pitäville.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti