torstai 16. huhtikuuta 2015

Ghost Bath - Moonlover (2015)

http://www.nummervandedag.nl/wp-content/uploads/2015/01/Ghost-Bath-Moonlover.jpgHarvoin tulee vastaan kiinalaista metal-yhtyettä. Jos totta puhutaan en muista ainuttakaan yhtyettä maailman väkirikkaimmasta valtiosta. Amerikkalainen Ghost Bath sai hetken aikaa uskoteltua olevansa Kiinan lahja black metalin maailmankartalle, kunnes selvisi, että yhtye onkin täysin amerikkalainen. Erikoista oli myös se, että musiikillisesti yhtyeen saundi kuulosti kovasti jenkkilän atmospheric black metalilta, mutta googlen lyhyt oppimäärä bändin kiinalaisuudesta upposi minuun täysin. Pitkä oppimäärä sen sijaan paljasti todellisuuden ja näin jäi kiinalainen musiikki edelleen mysteeriksi.

Moonlover on vuonna 2012 perustetun yhtyeen toinen kokopitkä albumi. Upea kansikuva olisi voinut myös toimia aivan yhtä hyvänä houkuttimena kuin kansallisten taustojen vääristeleminen. Musiikista sitten puhumattakaan. Levy aloitetaan lyhyellä kitarapainotteisella instrumentaalilla, jonka jälkeen levyn vallitseva elementti, melankolinen black metal, käynnistyy kappaleella Golden Number. Äärimmäisen kaihoisa ja kaunis melodia yhdessä rosoisen kitaroinnin ja ulisevan, jonkun verran Summoningin debyyttilevyä muistuttavan vokalisaation kanssa on erittäin toimiva yhdistelmä. Kappaleen päättävä huikea pianosoitanta tuo lisäkontrastia raskaampaan osastoon. Seuraava teos, oivallisesti nimetty Happyhouse muistuttaa kaikuvine kitarasooloineen norjalaisen Ancientin parikymmentä vuotta vanhan EP:n Trolltaarin materiaalilta. Ei ollenkaan kehno mielleyhtymä.

Beneath the Shade Tree on kaunis puhtaiden kitaroiden sävyttämä instrumentaalinen välisoitto. Tunnelmallinen kappale muistuttaa etäisesti jotain ennen kuultua. Samoissa tunnelmissa jatkaa The Silver Flower Pt. 1. Erikoinen ja epätyypillinen valinta laittaa kaksi instrumentaalia peräkkäin. Kappaleen toinen osa rikkoo pitkittyneen hiljaisuuden palauttaen raskaamman puolen takaisin. Levyn parasta ja raskainta antia on päätösraita Death and the Maiden, joka laskeutuu introssa soineeseen hienoon teemaan. Noin 40-minuuttinen levy tuntuu lopulta melko lyhyeltä ja se on pakko kuunnella ainakin kerran uudestaan.

Moonlover yhdistää hienosti melodisen black metalin kauniisiin pianovälisoittoihin ja kitaratunnelmointeihin. Ghost Bathin luoma maisema on melankoliaa ja haikeutta täynnä. Varsinaista levyn kohokohtaa tai tajunnan räjäyttävää kliimaksia se ei tarjoa eikä sellaista edes tarvitsekaan. Kuunrakastaja on tasaisen synkkä kappale depressionkylläistä ja kaunista, maisemallista black metalia. Tutun kuuloinen, mutta kuitenkin omaperäinen levy, jossa on yllättävän paljon kauniita väliosioita ja -kappaleita. Jos levy ei olisi ollut näin upea, sen kuuntelemisen sijaan olisin todennäköisesti silkasta uteliaisuudesta ruvennut googlettamaan sitä kiinalaista black metalia. Olisihan sekin ollut pakko kokea.

4/5Ei kommentteja:

Lähetä kommentti