torstai 14. huhtikuuta 2016

Oranssi Pazuzu - Värähtelijä (2016)

CD 15,99€ / EMP.fi
Psykedeelistä rokkia ja black metalia sekaisin hämmentelevä orkesteri Oranssi Pazuzu ei ole huomiota herättävästä nimestään, saatikka tyylisuunnastaan huolimatta saanut houkuteltua musiikillisten nautintojensa äärelle. Uusin ja jo neljäs tekele Värähtelijä onnistui kuitenkin markkinoitumaan kuunteluunkin asti ja hyvä niin.

Levyn aloittaa yhdentoista minuutin hapokas ja erittäin hypnoottinen jumittelu Saturaatio. Jollain tapaa kappale ja oikeastaan koko albumi on sukua leijailevalle atmospheric black metalille, mutta psykedeelinen puoli on viety sen verran pitkälle, ettei verrokkeja juuri löydy muista alan yhtyeistä. Jos olisi pakko johonkin suuntaan heittää vertauksia, niin Ved Buens Ende tai Jumalhämärä voisivat olla lähinnä Oranssin Pazuzun mustaa äänitaidetta. Perkussiorytmien varaan rakennettu kosminen maalailu Lahja on soinniltaan hieman kevyempää kamaa kuten sitä seuraava nimikkobiisi, jossa värähdellään todella kelmeiden soundien tahdissa.

Kaoottisempaa äänimaisemaa luodaan biisissä Hypnotisoitu Viharukous ja yli 17-minuuttisessa järkäleessä Vasemman Käden Hierarkia. Perinteisempiä black metal-raameja täyttää ärhäkkä poljento Havuluu, joka sekin on vähintäänkin taiteellinen näkemys genren perusteista. Levyn päättää kiinnostavalla otsikolla varustettu Valveavaruus, jonka nimestä voikin ennakoida jonkinlaista avaruudellista maisemointia. 

Värähtelijä sekoittaa keskenään upeasti ja lähes täydellisesti pehmeämmän psykedeelisen rokin soundia rujoon black metal-ulosantiin. Jos esimerkiksi Kingston Wall olisi samoissa hapoissaan tehnyt black metalia, se olisi saattanut kuulostaa joltain tämän tyyppiseltä. Joka tapauksessa vajaan 70 minuutin Värähtelijä on sekä erittäin nerokas että todella hypnoottinen kokonaisuus, jonka tunnelma vangitsee kuuntelemaan levyä kerta toisensa jälkeen. Sen pidemmittä puheitta tämä albumi on aivan varmasti vuoden parhaimpia julkaisuja.

4,5/5  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti