sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Pile of Priests - Void To Enlightenment (2015)

Pile of Priest on Coloradossa vuonna 2009 perustettu death metal-yhtye. Ensimmäisen demonsa bändi julkaisi vuonna 2010 ja sitä seurasi seuraavana vuonna Unholy Death EP. Viime joulukuussa saatiin julki debyyttialbumi Void To Enlightenment.

Levyn aloittaa yhtyeen tyyliä hyvin kuvaava Akeru, jossa perinteitä kunnioittavaan jenkkideathiin sekä -thrashiin on upotettu kevyttä progressiivista ja teknistä vaikutetta. Kolmen miehen yhtye ei käytä kosketinsoitantaa missään vaiheessa, joten sekin tekee progemetalliyhtyeiden kanssa pientä eroa, kun kevyet progesoitannat ja fiilistelyt  hoidetaan vain kielisoittimia hyväksi käyttäen. Ja toki myös rumpalin taidokas työskentely on kuultavissa.

Proge ja death samassa yhteydessä tuo mieleen ehkä liiankin usein mieleen Opethin, mutta Pile of Priests ei juuri genrensä kruunaamatonta kuningasta muistuta. Death metal-puolen vaikutteet on napattu 90-luvun alun floridatyylin edustajilta kuten Obituarylta, Six Feet Underilta ja Morbid Angelilta. Soundi on pääosin vanhakantaista, mutta edellämainituista poiketen mukaan on saatu myös runsaasti melodioita, joita purskautellaan esiin niin liidien, soolojen kuin riffienkin muodossa.

Levyn huippukappaleita ovat lähes 9-minuuttinen eepos Deranged Youth Succession ja siitä reilun minuutin lyhempi Incantations of Old. Onhan se ihan ymmärrettävääkin, että pidempiin kappaleisiin on saatu mahdutettua reilummin vaihtelevuutta kuin albumin muiden, viiden minuutin molemmin puolin kellottaviin kappaleisiin. Raskaampi puoliskokin toimii kohtuullisen hyvin ja parhaita esimerkkejä ovat Templars of Sodomy ja The Tribulation.
Void of Enlightenment on kyllä miellyttävä levy, jonka kevyet tekniset vivahteet tuovat muassaan vaihtelua ja ilmavuutta perinteistä soundia hyödyntävään deathiin. Toisaalta, vaikka idea onkin hyvä, niin sitä ei ole hyödynnetty tarpeeksi. Ja vaikka äänimaailmassa ei sinänsä valittamista ole, niin proge-elementtejä sekä myös raskaampaa mättöä olisi voinut korostaa hieman muhkeammalla soundilla. Siltikin Void To Enlightment on katsastamisen arvoinen tapaus ja omassa lajissaan sen verran omaperäinen, että erottunee joukosta. Kenties seuraavalla levyllä pienetkin epäkohdat on saatu fiksattua niin, että kokonaisuus on alusta loppuun purevaa kamaa.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti