tiistai 22. joulukuuta 2015

Iku-Turso - Of Death and Gods DEMO (2015)

Wikipedia kertoo näin: Iku-Turso (myös Tursas, Turso, Turisas, Iku Turilas ja Meritursas) on kalevalaisessa runoudessa esiintyvä vedenhaltija tai merihirviö, joka toimii myös alkuolentona ja tautidemonina. Iku-Tursolta on nimensä lainannut myös tänä vuonna perustettu Hausjärveläinen yhden miehen black metal-yhtye, joka mainitsee vaikutteikseen muun muassa sellaisia yhtyeitä kuin Burzum, Dark Funeral ja Satanic Warmaster. Yhtye julkaisi vastikään ensimmäisen demonsa Of Death and Gods.

Saatteessa valiteltiin, ettei studiotyöskentelyyn ole varaa, joten homma on hoidettu kotiin, niin, kotona. Soundit ovatkin melko ohuet ja varsinkin ensimmäisellä kuuntelulla halvoilla nappikuulokkeilla liikenteen hälyssä vaikutelma oli melko kehno. Toki jos vertailukohtana pitää mainittuja vaikutteita, niin voi olla Iku-Tursonkin kanssa hukassa. Itse kuulen yhtyeen tyylissä paljon samaa kuin Summoningin 20 vuoden takaisessa debyytissä Lugburzissa. Toki yhtymäkohtia löytyy myös Burzumiin ja sen pariin klassikkoon, kun sitä atmosfääriä taustalla on jos jonkun verran. Levyn aloittava seitsemän ja puolen minuutin Valon Kuolema lienee eniten noihin kahteen verrannollinen eepos. Introbiisi kestää pidempään kuin loput kaksi yhteensä, mutta niihinkin on saatu pakattua tunnelmaa. Kireän kitarasoundin taustalla käytetään hyvänä lisukkeena miellyttävän kuuloista synataustoitusta ja vokaaleissa on mukavasti kaiutusta.

Of Death and Gods on esikoisdemoksi kelvollista tavaraa. Suurimmaksi häiriötekijäksi muodostuu lähinnä tekniset ja tuotannolliset seikat. Soundi on ohutta ja suttuista ja soitosta huokuu viimeistelemättömyys. Biisit itsessään vaikuttavat kuitenkin hyvin asiallisilta ja toimivilta ja uskon vakaasti, että kun äänityspuoli oli se sitten studio tai kaljapalkalla työskentelevä apulainen, Iku-Tursolta voi odottaa varsin miellyttäviä atmospheric black metal-kokonaisuuksia.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti