lauantai 26. syyskuuta 2015

Mörbid Vomit - Doctrine of Violence (2015)

Yhtyeen nimen ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla musiikkiin kohdistuviin ennakkoluuloihin, mutta minkäs teet, kun otsikkona on oivaltava Mörbid Vomit. Sehän kuulostaa ihan joltain 80-lukulaiselta ja ennen seuraavaa vuosikymmentä unholaan painuneelta brasilialaiselta Sepulturan die-hard fanien muodostamalta plagiaattibändiltä. Lahdesta ponnistavan death metal-orkesterin vaikutteita ei kuitenkaan tarvitse lähteä etsimään niin kaukaa koillisesta, riittää kun rantaudutaan tuon pienemmän rapakon toiselle puolen.

Mörbid Vomit on perustettu vuonna 2012 ja yhtye on julkaissut jo demon, EP:n sekä niistä koostuneen kokoelman, joka julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna. Lokakuun 23. päivä julkaistava Doctrine of Violence on ensimmäinen kokopitkä levytys, jonka ensikertalaisuus tosin ei ole millään osa alueella kuultavissa. Otsikkonsa mukaisesti väkivallasta tarinoiva levy on täyttä rautaa aina ensimmäisestä kappaleesta The Seed of Human Scumista viimeiseen Another One To Dieen saakka. Musiikillisia ja vaatimattomia yhtymäkohtia voi hakea länsinaapurimme legendoista Entombedista ja Hypocrisysta.

En ole itseäni pitänyt kovinkaan kummoisena perinteisen death metalin fanina paria klassikkoa ja poikkeusta lukuunottamatta, mutta Doctrine of Violencen reilut 37 minuuttia iskevät tajuntaan sekä selkärankaan kuin rotanloukku varvasluuhun. Yhtyeen soundi ja tuotanto on laadukasta, mutta ennen kaikkea sisältö on taidokasta ja onnistunutta. Vanha kuolo haiskahtaa joka nurkassa, mutta tyyli on omaksuttu niin hyvin, että välillä unohtaa kuuntelevansa vuonna 2015 julkaistavaa debyyttiä, eikä parikymmentä vuotta sitten julkaistua klassikkoa.

Kappalemateriaali on kaikin puolin toimivaa aina maittavista riffeistä ja rytmityksistä kevyisiin melodiaosuuksiin. Vaihteluakin löytyy laahaavamman kompittelun ja suoranaisen mätön väliltä. Huonoa tai edes löysää kappaletta ei ole levylle eksynyt, mutta tehokkaita runttauksia sitäkin enemmän. Muutaman mainitakseni melkein kuusiminuuttinen Beaten From Belief, lyhyempi tykitys Necrotic Revelation sekä In Disgust antanevat kaikkein kattavimman ja vaihtelevimman läpileikkauksen kokonaisuudesta. Levyn tasokkaasta sisällöstä yksi kappale nousee reilusti yli muiden ja se on pirullisen tehokas runttaus Engulfed By The Plague, joka ansaitsisi tulla mainituksi death metalin klassikkojen joukossa muutaman vuoden päästä.

Doctrine of Violence on todella vaikuttava death metal-kokonaisuus. Kuolonmetallia ei suinkaan keksitä uudestaan, vaan yhtye on perinteisen deathin verijäljillä niin hyvin kuin saattaa. Heikkoa lenkkiä tai löysää hetkeä ei levyltä löydy, vaan yhtye paahtaa suhteellisen täysillä alusta loppuun unohtamatta kappalerakenteiden ja jopa kokonaisuuden vaihtelevuuteen vaikuttavia ominaisuuksia. Doctrine of Violence on parasta perusdeathia mitä olen pitkiin aikoihin kuullut ja varsinkin Suomen rajojen sisällä se on ainutlaatuinen ja erinomainen julkaisu. Tässä on metallimusiikin ja varsinkin death metalin ystäville takuuvarma ja -murea levy.

4/5