keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Burning Point - Burning Point (2015)

CD 13,99€ / EMP.fi
Ahosen Petellä on ilmeisesti palava tarve ilmaista heavy metal-innostustaan useammankin nimikkeen turvin. Sivuprojekteista Ghost Machineryn uutukaista on odoteltu jo viisi vuotta, mutta vuoden alussa Stargazery julkaisi levyn ja kitaravirtuoosin pitkäikäisimmältä yhtyeeltä Burning Pointilta ilmestyi kuudes, omaa nimeä kantava kokopitkä kesäkuussa. Vokalisoinnit saivat kuitenkin herralta jäädä, kun miesporukan keulakuvaksi saapui Battle Beastista lähtenyt Nitte Valo.

Oopperalaulajattaria tuntuu olevan nykyään kyllästymiseen asti, mutta Valon kaltaisia aitoja heavy metal-vokalisteja soisi olevan enemmänkin. Naisen ulosanti sekä ääniala on jotain Bonnie Tylerin ja Bruce Dickinsonin välimaastosta. Joka tapauksessa se ei ole kotoisin tältä vuosituhannelta, mikä on vain hyvä asia perinteiseen kallistuvan heavy metalin ollessa kyseessä.

Levyn aloitus on huikeaa heavy metal-tykitystä. Avausraita In The Shadows on alle kolmeminuuttinen vauhtiralli, jonka nopeudelle tuo kontrastia sinfosia elemenntejä sisältävä All The Madness. Sama meno jatkuu powermetalmaisessa Signs of Dangerissa, levyn ehkä tehokkaimmassa melodiaryöpytyksessä Find Your Soulissa, tarttuvassa Heart of Goldissa ja melankolisessa My Darkest Timessa. Kappaleissa on lainailtu heavy metalin toimivimmat kliseet aina Iron Maidenista Whitesnakeen ja Judas Priestista Kissiin. Kitarariffit potkivat, melodiat tarttuvat, kertosäkeet tarttuvat vieläkin enemmän ja soolot ovat millintarkkoja tilutulituksia.

Levy on loppuun saakka tasaisen varmaa melodisen hevin ilotulitusta niin hyvässä kuin pahassa. Dawn of the Ancient War ei juuri yllätä aikaisempien kappaleiden jälkeen, mutta Into The Fire on alkupuoliskon kaltainen voimaralli. Levyn viimeisinä sivalluksina toimivat Queen Of Fire ja Blackened The Sun ovat toimivia heavytykkejä. Eikä levyn päättävä Kiss-cover I've Had Enough (Into the Fire) jää omien sävellyksien varjoon.

Burning Point tarjoaa kolmen vartin levyllisen heavy metalin kliseitä, mutta erittäin toimivaan muotiin survottuna. Tuotantopuoli on juuri sellaista, mitä sopii odottaakin jo 16 vuotta samalla nimellä toimineelta yhtyeeltä. Soundit ovat siis melko muhkeat. Hittivaihde pysyttelee koko levyn keston ajan päällä ja vaikka vaihtelevuutta olisi voinut olla enemmänkin, ei tätä kuunnellessa ainakaan ehdi tylsistymään. Burning Point on lyhyesti sanottuna taidokas ja voimakas albumi. Nitte Valon heavytulkinnalle vielä kerran iso kiitos ja kumarrus.

3,5/5