tiistai 18. elokuuta 2015

Blaze of Perdition - Near Death Revelations (2015)

Euroopan itälaitamilta näyttäisi tulevan tasaisin väliajoin uusia black metal tuttavuuksia. Puolalainen Blaze of Perdition on julkaissut jo kolme ep-levyä, kolme splittiä ja nyt on vuorossa kolmas täyspitkä Near Death Revelations. Yhtye on kokenut kovia, sillä noin kaksi vuotta sitten matkalla Itävaltaan yhtye joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, jonka johdosta yhtyeen kitaristi/basisti menetti henkensä. Lisäksi vokalisti Sonneillon ja rumpali Vizun loukkaantuivat vakavasti. Albumi on ensimmäinen onnettomuuden jälkeen, joten otsikostakin voinee löytyä jotain vakavasti otettavaa viestiä.

Near Death Revelations on melko massiivinen paketti. Noin 55-minuuttinen albumi ja kuusi pitkää kappaletta sekä yksi lyhyempi instrumentaali. Voimakkaissa tunnelmissa aloittaa levyn avausraita Królestwo niczyj, jonka voimakkuus ja aggressio on samaa luokkaa kuin Satyriconin Nemesis Divinalla. Modernin black metal-soundin kontrastina toimii paikoittaiset kevyemmät taustasoitannat. Tunnelmallisesta Into The Voidista löytyy yhtymäkohtia toisen puolalaisen yhtyeen Khorsin tänä vuonna aiemmin julkaistuun albumiin. On soundeissa jotain samaa myös Enslavedin kanssa, mistä kappaleet When Mirrors Shatter ja Dreams Shall Fell muistuttavat raskailla junnausriffeillään.

Albumin käydessä kohti loppuaan Cold Morning Fears iskee kehiin levyn raskaimpia soundeja. Levyn ainut instrumentaali ja puolentoista minuutin hengähdystauko The Tunnel johdattelee viimeiseen kappaleeseen Of No Light. Päätösraitaan ja sen vajaaseen pariintoista minuuttiin kulminoituu koko levyn ydin: synkkää ja raskasta, ehkä lohdutontakin. Melankolinen sävy ei toisaalta olekaan mikään ihme, kun ottaa yhtyeen koettelemukset huomioon. Joka tapauksessa, oli syy tragediassa tai ei, tällaisella raivolla ja otteella on saatu koukuttava levy aikaiseksi.

Useammin tulee peräänkuulutettua kokonaisuuksien sisäistä vaihtelua, mutta ei se aivan absoluuttisen välttämätöntä ole. Blaze of Perdition paahtaa melko ankarasti juuri ilman kevyitä levähdysosuuksia ja onnistuu pitämään mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka. Near Death Revelations on siis tiivis kokonaisuus, joka on voimakkaalla tunteella tehty. Se tunne kantaa läpi levyn ja tekee albumista jollain tavalla synkän ja koskettavan kokemuksen. Genren uudistajasta ei tässä levyssä ole kysymys, vaan pirun hyvin hiotusta ja soitetusta kokonaisuudesta.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti