maanantai 20. heinäkuuta 2015

Khors - Night Falls Onto The Front Of Ours (2015)

Itä-Euroopan black metal-tietämykseni on melko suppea, mutta taso on siihen nähden todella kova. Ukrainasta osaan nimetä nopeasti vain kaksi yhtyettä: Notkurnal Mortum ja Drudkh. Kolmantena porukkaan liittyi vuonna 2004 perustettu Khors, joka julkaisi tänä vuonna jo kuudennen täyspitkänsä Night Falls Onto The Front Of Ours.

Hieman vajaan kolmen vartin kokonaisuus alkaa maittavalla kappaleella No Oath No Tears No Knees!. Ensimmäisten sekuntien aikana ei mielenkiinto vielä ehdi nousta korkeimpiin sfääreihin, mutta hetken kuluttua kappale muotoutuu tunnelmalliseksi atmospheric black metaliksi, joka muistuttaa melko paljon Nokturnal Mortumia. Pakanaviitteitäkin yhtyeellä tietojen mukaan on, mutta musiikillisesti sitä ei helposti kuule. Ukrainan kielitaito taas on jäänyt opettelematta, ettei lyriikoidenkaan kautta paljoa irti saa. Kieltämättä tunnelmassa on kuitenkin jotain samaa eeppisyyttä kuin esimerkiksi Moonsorrowissa tai Falkenbachissa. Melodiapuolella yllättävä kiinnekohta hakeutuu Dimmu Borgirin Enthroned Darkness Triumphantin (1997) ja sitä edeltäneeseen Stormblåstin (1996) suuntaan. Samankaltaista herkkyyttä on kuultavissa kuin edellä mainituissa.

Tasaiselta, mutta voimakkaalta levyltä löytyy pari mieleenpainuvampaakin vedosta. Dead Birds Valleyn sekä For The Last Timen melodiset kitaroinnit ovat todella upeaa kuunneltavaa ja ensimmäisen kuuntelun jälkeen kumpainenkin jäi helposti soimaan päähän. Falkenbachmaisimmat eepokset löytyvät sopivasti levyn lopusta. Slight Web Solitude ja varsinkin levyn päättävä pirun hienolla vaikkakin yksinkertaisella riffillä varustettu My Cossack Valley ovat täyttä tunnetta puhtaimmillaan.

Tämän viimeisimmän levynsä perusteella en Khorsia sanoisi maailman omaperäisimmäksi yhtyeeksi, eikä se oikein tunnu saavuttavan, tai edes hakevan täyttä kliimaksia. Silti jokainen osa-alue on tehty niin täydellä sydämellä, että jo ensimmäisellä kuuntelulla mieleen tarttuu runsaasti koukkuja. Yhtye on siis onnistunut löytämään oman näköisen ja kuuloisen tyylinsä ja lokeronsa. Levyllä ei ole mitään liikaa, eikä mitään liian vähän. Vaikka yhteys Nokturnal Mortumiin on vain kumpaiseenkin yhtyeeseen vuonna 2014 liittyneellä kitaristi/vokalisti Jurgisilla, löytyy näistä silti hämmästyttävän paljon samoja piirteitä. Joka tapauksessa Night Falls Onto The Front Of Ours on erittäin upea ja tunnelmallinen black metal -albumi, että kaikkien atmospheric black metal -nimikkeestä kiinnostuneiden kannattaa tähän tutustua.

4/5