maanantai 22. kesäkuuta 2015

Carnalation - Ghosts EP (2015)

Vuonna 2008 perustettu seinäjokelainen deathgrind-viisikko Carnalation julkaisi ensimmäisen albuminsa kolme vuotta sitten ja jäi sen myötä viettämään muutaman vuoden hiljaiseloa. Tänä vuonna bändi kiinnitettiin Inverse Recordsille ja sai juuri aikaiseksi vajaan puolen tunnin mittaisen Ghosts EP:n.

Carnalation tarjoaa EP:llään teknistä sekä progevaikutetta sisältävää death metal -runttausta, jossa äärinopeat mättöosuudet yhdistyvät satunnaisiin kevyempiin soitantoihin. Levy avataan vauhdikkaasti kokonaisuuden lyhyimmällä Drowned in Silverillä, jossa kutakuinkin kiteytetään EP:n syvin olemus: raskasta ja rujoa kitarointia kevyillä progekoukuilla sekä huutavalla murinavokalisaatiolla varustettuna. Against the Burning Skyn intro esittelee kevyempää antia, joka toimii mainiona sävyerona äärinopealle ja koukeroiselle death-mätölle. Minilevyn parhaimmistoon nousee upeilla kitarakoukuilla jumittava Prometheus ja samaa rataa jatketaan vähintään yhtä maittavassa Passengersissa. Viimeisenä biisinä tarjoiltava Death and Rust ei jää rujoilla turpiinveroriffeillään ja köykäisemmillä tunnelmakevennyksillään yhtään EP:n alkupään jalkoihin.

Aikaisemmasta tuotannosta minulla ei ole hajuakaan, mutta ainakin Ghosts vakuuttaa täysin. Levylle on taitavasti tiivistetty puoleen tuntiin värikäs ja vaihteleva kokonaisuus. Koukeroiset ja erittäin rouheat kitarariffit tästä varsinkin jää mieleen, mutta muutenkin kappaleet onnistuvat potkaisemaan tärykalvoja oikeassa kulmassa. Ulkoasussa on pientä karkeutta varsinkin vokaalipuolella, mutta se istuu täydellisesti muhkeaan metallisoundiin. Melodiapuoltakin on hallitusti onnistuttu iskemään rankempien osien väliin. Tämä pistää suhteellisen korkeat odotteet yhtyeen toiselle ja toivottavasti pian ilmestyvälle täyspitkälle.

4/5