keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Apocalyptica - Shadowmaker (2015)

CD 16,99€ / EMP.fi
Vuonna 1993 perustettu sellohevibändi Apocalyptica ei ihme kyllä ole saanut yhtään vastaavanlaista seuraajaa. Uran alkupuolen Metallica- ja muiden trash metal-tribuuttien sekä klassisemman Cult-levyn (2000) jälkeen yhtye alko työstämään erittäin salonkikelpoista sekä kansalliset rajat ylittävää vaihtoehtometallia. Varsinkin parilta edelliseltä levyltä Worlds Collide (2007) ja 7th Symphony (2010) löytyy sellaisia kappaleita, jotka voisivat olla jenkkimetallibändien kappaleita, varsinkin jos nyt unohdetaan hetkeksi ne melkein kitaroilta kuulostavat sellot. Tänä keväänä julkaistiin yhtyeen jo kahdeksas levy Shadowmaker.

Levy tarjoaa melko runsaan kattauksen. Reilun tunnin mittaan kellotettu albumi sisältää kaksitoista kappaletta. Ensimmäisenä soivan, mielenkiintoisen intron jälkeen vuoro siirtyy perinteiselle radiosoittojenkkialternativelle. Cold Blood, Shadowmaker ja Slow Burn edustavat melkolailla samaa meininkiä yhtyeen suurimpien MTV-hittien kanssa. Tällä levyllä vakilaulajana toimiva, monessa projektissa marinoitu Franky Perez hoitaa hommansa ihan hyvin. Machine Headin ja Metallican kitarointia muistuttava raskas sellon runttaaminen olisi kuitenkin ehkä kaivannut enemmän karismaa ja korinaa laulajaltakin.

Apocalyptican tehokkuus näkyykin enemmän instrumentaalipuolella. Paljon koukuttavia kohtia on hiteimpiinkin kappaleisiin saatu ahdettua, mutta esimerkiksi täysin vokaaliton bonusraita Reign of Fear esittelee Eicca Toppisen ohjaaman sellotrion ja Mikko Sirénin rytmittämän rumpuosaston todellisen tehon. Lähellä käydään jopa Inquisition Symphonyn huikeita Sepultura-covereita. Kauniimpaa osastoa ja toimivinta laulua tarjoaa Sea Song (You Waded Out), jossa jousisoittimet tuovat rauhallisempaan osastoon klassisempaa lisämaustetta. Levyn loppuun iskostetut pitkät kappaleet ovat todella toimivia. Instrumentaali Till Death Do Us Apart on Apocalypticaa parhaimmillaan ja samaa sarjaa jatkaa myös melkein kymmenminuuttinen Dead Man's Eyes, josta ei kunnianhimoa puutu. Tällaisia kappaleita soisi yhtyeen tekevän enemmänkin.

Shadowmaker sisältää paljon mukavia koukkuja ja muutaman erinomaisen kappaleenkin. Yhtyeen tyyli ja soundi on niin jäljittelemätöntä, että jo senkin takia se kiinnostaa. Ainakin tarpeeksi. Levyllä on silti turhan paljon täytekappaleita ja tekemällä tehdyn oloisia hittibiisejä. Instrumentaalit sen sijaan toimivat ja levyn viimeiset parikymmentä minuuttia on lähes täyttä rautaa. Varjontekijä tarjoaa muutaman loistavan hetken ja niiden voimilla koko levyn kuuntelee ihan mielellään kerran pari. Jatkossa toivon kuulevani enemmän Dead Man's Eyesin tyylisiä eepoksia.

3/5 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti