tiistai 19. toukokuuta 2015

A Forest of Stars - Beware the Sword You Cannot See (2015)

CD (Digipak) / EMP.fi
Britannialainen atmospheric black metal-yhtye A Forest of Stars on ennättänyt jo neljänteen levyyn saakka. Ennen alkuvuonna julkaistua uutukaista Beware The Sword You Cannot See en ollutkaan yhtyeen musiikkiin vielä ehtinyt perehtyä, vaikka mielenkiintoinen nimi olikin tullut vastaan muita saman genren edustajia etsiessä. Yllättäen yhtyeessä vaikuttaa My Dying Briden parilla uudemmalla levyllä viulua ja koskettimia soittanut Katie Stone aka Katheryne, Queen of the Ghosts.

Upeassa kansikuvassa suuri käärme nieleskelee omaa häntäänsä. Komeilla äänimaisemilla alkaa levykin. Drawing Down The Rain on melko tavanomaista ja yllätyksetöntä genreänsä edustavaa materiaalia, mutta silti erittäin tunnelmallista kuunneltavaa. Kappaleen aikana kuullaan Falkenbachin tyylistä riffittelyä, post-rock/metal-kitarointia sekä 90-luvun norjalaista äänimaisemointia. Hive Mindlessin intro tuo mieleen jopa Anatheman. Levyn paras kappale A Blaze of Hammers sen sijaan tuo mukaan dödheimsgardmaista kieroa avantgardenäkemystä. Vokalisti Mister Curse venyttää ääntänsä miltei Aldrahnin Thornsissa suorittaman esityksen kaltaiseksi. Virtus Sola Invicta käy progressiivisemmissa maailmoissa ja kappaleessa kuullaan maittavia huilutuksiakin. Miellyttävän alun jälkeen epävireinen ja outo sekametelisoppa Proboscis Master Versus The Powdered Seraphs on jotenkin irtonainen ja sekava kappale, josta ei saa mitään irti.

Levyn viimeinen puolisko, kuusi lyhyempää kappaletta kattava Pawn on the Universal Chessboard on yhdeksi teokseksi hieman liian hajanainen ja yksittäisinä kappaleina viimeistelemättömän tuntuinen. Muutamia miellyttäviä osumiakin siihen on sattunut, esimerkiksi gootahtava II: Have You Got A Light Boy? sekä huikeilla melodioilla höystetty IV: An Automation Adrift, jonka kauniit kitaraleadit soivat todella hienosti. Blackmetalisemmat raskaammat osiot ovat myös erityisen toimivia kuten esimerkiksi pariminuuttinen raivokas V: Lowly Worm. Levyn viimeinen teos VI: Let There Be No Light on varmaankin koko albumin helpoiten lähestyttävä ja normaalein kappale, jossa kuullaan Katien laulua kauneimmillaan. The 3rd and the Mortalin tyyppinen hidastelu on osuva päätös levylle.

Beware the Sword You Cannot See on tunnelmallinen kokonaisuus, jonka suurimmaksi ongelmaksi muodostuu materiaalin epätasaisuus. Levylle on ahdettu vaikutteita niin progressiivisesta kuin folkistakin eikä tasapainoa ole osattu säilyttää loppuun asti. Tokihan yksityiskohdat kauniita ovat ja tuovat reilusti väriä ja sävyeroja levylle. Naislaulu, viulusoitto ja huilu ovat olennainen taustavaikutin. Jos levyllä olisi vielä selkeämpi punainen lanka, jota seurata, voisi arvosanaan lisätä puolikkaan pari lisää. Kyllä tämä silti miellyttävä ja omaperäinen levy on.
3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti