lauantai 28. maaliskuuta 2015

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful (2015)

CD 18,99€ / EMP.fi
Nightwishin uutta levyä on jälleen odotettu laulajanvaihdoksen aiheuttaman kohinan saattelemana. Myös yhtyeen pitkäaikainen rumpali Jukka Nevalainen jäi lepolomalle henkilökohtaisista syistä. Tuuraajana kapuloiden varressa toimii Wintersunista tuttu rumpuvelho Kai Hahto. Lisäksi kahdella edellisellä levyllä sessiomuusikkona toiminut englantilainen säkkipillisti Troy Donockley virallistettiin yhtyeen täysipäiseksi jäseneksi. Riveissä on tapahtunut muutoksia, mutta miten on musiikin laita.

Levyn avausraita Shudder Before Beautiful tykittää tuttua Nightwishiä raskaiden kitaroiden sekä orkestraatioiden jylistessä. Kappaleessa on kohta joka kuulostaa melkein liiaksikin Dark Chest of Wondersia. Samasta teoksesta on myös lainailtu riffi Yours Is An Empty Hope -kappaleeseen. Ghost Love Scoren kaltainenkin melodia kierrätetään. Tuttua meininkiä on siis tarjolla. Levy kuulostaakin kovasti Oncelta ja Dark Passion Playlta. Etäisesti jopa Amorphiksen Skyforgerilta.

Siinä missä Imaginaerum oli kunnianhimoinen harppaus särmikkäämpään ja monipuolisempaan suuntaan, Endless Forms luottaa enemmän tuttuun ja turvalliseen tavaraan. Turhaa riskinottoa ei juuri näy eikä kuulu, paitsi ehkä noin 24 minuuttisessa päätösraidassa The Greatest Show on Earthissa. Myös ensimmäinen singlelohkaisu Elan on melko tavallinen teos edelliseen, mahtavaan ja mahtipontiseen Storytimeen verrattuna.

Raskaasta kritiikistäni huolimatta levyllä jokin on tehty aiempaa paremmin. Levyn tasaisuus on sen niin sanottu ongelma mutta myös vahvuus. Yhtyeen yhteishenki tuntuu toimivan paremmin ja levyllä ei varsinaista notkahdusta kuulla, kuten esimerkiksi parilla edellisellä levyllä. Hyväksi voi levyä luonnehtia siinä mielessä, että tältä levyltä melkein mikä tahansa kappale olisi toiminut edustavasti singlenä. Lisäksi Troy Donockleyn tuottamat folk-soitannat ovat vain ja ainoastaan plussaa. Folkkia onkin asteen verran enemmän kuin aiemmin. Kaiken kaikkiaan Endless Forms Most Beautiful on tukeva ja kaunis sinfoninen metallilevy, joka kierrättää tuttua sinfonia-orkesterivetoista Nightwishia kuten parhaiten taitaa.

Lopuksi vielä uudesta laulajasta, Floor Jansenista, muutama sananen. Vaikka mitään mullistavaa äänihuulia repivää suoritusta ei kuullakaan, ainakaan vielä tällä levyllä, on pakko sanoa, että tässä on se Nightwishin laulaja. Sopii kuin silinteri Roope Ankan päähän. Seuraavaa levyä odotellessa ja toivon mukaan samalla laulajalla.


4/5
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti