tiistai 20. lokakuuta 2015

Suotana - Frostrealm (2015)

Rovaniemeläisellä kymmenen vuotta sitten perustetulla Suotanalla jos jollakin on nimi kohdallaan. Sopivan humoristisen nimen taakse piiloutuu sopivasti vakavasti otettavaa melodista black sekä death metalia sekoitteleva kuusipäinen orkesteri, joka julkaisee marraskuun 13. päivä debyyttinsä Frostrealm. Se sopiikin hyvin otsikoksi oletettavasti pakkaspäivänä julkaistavalle levylle.

Vajaan kolmen vartin mittainen levy avataan jopa yllättävän energisellä ja tehokkaalla melobläkkiosastolla. Trail of Abandonista tulee melko kovasti mieleen 90-luvulla aloittaneet / levyttäneet orkesterit Catamenia sekä Black Swan, joista varsinkin jälkimmäisenä mainittu teki kohtalaisen kovan vaikutuksen julkaistessaan ainoaksi jääneen debyyttinsä. Genren parhaita puolia kierrätetään taidokkaasti ja biisinkirjoituskynä on todellakin ollut tässä tapauksessa teroitettuna. Soppaan on heitetty kevyt annos deathiakin, joka viittaa jonnekin Children of Bodomin tai Ensiferumin suuntaan. Vieläkin enemmän tulee mieleen saksalainen Equilibrium, toki ilman väkinäistä kansanmusiikkiosastoa.

Levyllä on kahdeksan noin viiden minuutin rykäystä, jotka esittelevät kauniin talvisia melodioita niin kitaraliidien kuin kosketinsoitantojen muodossa. Tasaisen varmalla tunnelmalla edetään kappaleissa Todays World, For My Iced Angel ja Child of Frost. Yhdeksi levyn parhaimmistoon lukeutuvista kappaleista, Enclosing Me, tarjoilee kauniit pianosoitannat kevyellä soololla maustettuna. King Pikesin jälkeen levyn loppu on yllättävänkin toimiva ja odotteet ylittävä huipennus. Parhaimmat kappaleet rykäistään viimeisenä. Tempoltaan hitaampi yli seitsemän minuutin It Means on yksi levyn kohokohdista, mutta yksinkertaisesti mukaansa tempaavin on päätöskappale Embrace, joka antaa todella upeat jäähyväiset levylle.

Frostrealm ei kuulu sinne melobläkin omaperäisimpään kastiin, mutta kuten sanottua, biisinkirjoitus on Suotanalla hallussa. Keskinkertaisuuksiin tai vanhojen vaikuttimien apinointiin ei tyydytä, vaan levy suorastaan pursuaa talvista tunnelmaa uhkuvia sekä kauniita melodioita huokuvia kappaleita. Kotimaisen ysäribläkin kertaus tuo mukanaan myös tietynlaisen nostalgiakertoimen, mikä on tässä todella hyvin onnistuneessa kokonaisuudessa iso plussa. Jos 90-luvun melodista bläkkiä on ikävä, tässä on siihen lääke. Toimii se myös pakkasiltojen tunnelmanluojana. Upea levy kerta kaikkiaan.

4/5

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti